Sitten kun.. Sitten, kun joskus..

Mitä jos ei jossitella vaan aloitetaan muutos nyt?

Useasti mietin, että miksi me ihmiset odotamme muutosta niin pitkään. Pakenemme itseämme, tulevia muutoksia, haaveita ja omia tunteitamme. Pelkäämmekö epäonnistumista vai johtuuko muutoksen välttäminen ulkoisista esteistä, ettei tällä hetkellä ole rahaa tai aikaa? Muutostarvehan kertoo tyytymättömyydestä johonkin elämän osa-alueeseen; koulun aloittaminen, työpaikan vaihtaminen, paikkakunnan vaihto, painon pudotus, uuden harrastuksen aloittaminen, matkustaminen tai muutoshaaveet parisuhdetilanteen muuttamisessa. Jokaisella meistä on unelmia, mutta miksi niitä on niin vaikea muuttaa todeksi? Unelmista haaveileminen ja niiden vitkuttaminen aiheuttaa henkistä stressiä. Saatamme puhua jopa kuukausista, vuosista ja vuosikymmenistä ennen kuin saamme itsellemme rohkeutta toteuttaa muutoksen. Useat voivat pitkään kärvistellä työpaikassa, missä työhyvinvointi ei ole kohdillaan, työajat kuormittavat, esimies ei puutu asioihin. Työtä tehdään liikaa tai liian vähän. Koulutöitä on liikaa tai kouluun ei pääse, vaikka kuinka haluaa. Nämä ovat elämämme kipupisteitä, jotka kaikki vaikuttavat hyvinvointiimme.

Tässä vaiheessa olisikin nyt tärkeä pysähtyä kuuntelemaan miltä meistä oikeasti tuntuu ja priorisoida unelmamme; laittaa ne realistiseen tärkeysjärjestykseen ja lähteä liikenteeseen siitä, mikä haave on mahdollista toteuttaa ensimmäisenä. Lisäksi muutosvalmiuteen vaikuttaa moni muukin asia.

Muutosvalmius. Se lähtee sinusta itsestäsi. Kukaan muu ei voi päättää puolestasi, etkä voi antaa menneisyyden haamujen vaikuttaa sinun oman elämäsi muutoksiin ja unelmien toteuttamiseen. Olemmeko siis valmiita muutokseen ja kohtaamaan risteykset, joita elämämme tuovat meille eteemme? Vastoinkäymisiähän varmasti tulee, se on selvä. Meidän tulee kuitenkin kerätä sen verran itsevarmuutta, että pääsemme vaikeuksienkin läpi kohti haaveitamme ja olemme valmiita ottamaan vastaan riskit, joita muutos tuo tullessaan. Oletteko ajatelleet, että elämme vai kerran? Meille on annettu vain yksi elämä, niin miksi jarrutella omien unelmien suhteen ja katua asiaa viimeisillä hetkillä? Sanotaan, että ihmisen pahin heikkous on oma huono-asenne. Mikä on asenteemme kohtaamaan elämäämme tulevat muutokset? Mitä mieltä olet huonon asenteen ja negatiivisuuden vaikutuksesta muutoksien toteuttamiseen?

Tavoitteenani on tuoda tässä blogissa ja muissakin blogikirjoituksissa esille ihmisen omia niin henkisiä kuin fyysisiä voimavaroja, joilla voi vaikuttaa omaan ja jopa toisen henkilön asenteeseen ja muutosvalmiuteen. Muutosvalmius liittyy kaikkeen. Koska aina kun teet ja valitset jotain uutta, kyseessä on muutos. Pienempi tai isompi. Pienempi voi olla esimerkiksi kahvikupin nauttiminen kynttilän valossa. Voi mikä onnen tunne. Se voimaannuttaa ja antaa sisäisen motivaation iskun ainakin itselleni, että tämä on hyvä päivä, tänään saan sovitut asiat hoidetuksi, hoidan työt, lupaan syödä hyvin ja antaa aikaa perheelleni. Jokapäivä se ei ole mahdollista. Mutta kun lupaus on tehty, niin tänään se tapahtuu.

Muutos voi koskea niin perhe-elämää, työtä, parisuhdetta kuin hyvinvointia yleensä. Muutos vaatii kuitenkin taakseen motivaation ja usein myös positiivisen kannustuksen, joko itseltä tai lähimmäiseltä. Hakeudu siis aina positiivisten ja iloisten ihmisten joukkoon, kun haluat edistystä elämääsi. Positiivisuus tarttuu. Mutta Niin tarttuu negatiivisuuskin. Kun aamun aloittaa ihmisen kanssa, jonka asenne on huono jo väärin keitettyä kahvia kohtaan, on päiväsi taatusti pilalla. Sukat ovat hukassa, elämä on pilalla. Tähän vielä vähän huudonsekaista syyttelyä, niin päivä on taatusti pilalla ja positiivisuus kadonnut. Juuri näihin pieniin hetkiin meidän tulisi kiinnittää huomio, jotta emme anna negatiivisuuden tarttua, vaan pysymme itse positiivisena ja saamme pidettyä asenteemme positiivisena ja muutoshalukkaana. Arki on monessakin perheessä raskasta, kun on lapsia, eläimiä, työt, opiskelut, siihen vielä lasten harrastukset ja parisuhteen hyvinvointi ja ylläpito. Tämä on normaalia, kiireistä arkea, mihin moni kaipaa muutosta. Omaa vapaa-aikaa, kykyä olla parempi vanhempi ja puoliso, olla parempi esimies, työntekijä tai opiskelija. Muutoshalukkuus liittyy yleensä hyvinvointiin ja oman hyvinvoinnin lisäämiseen.

Sanotaan, että toista ihmistä ei voi muuttaa. Muutos tapahtuu sinun itsesi kautta ja tämä voi viedä aikaa. Oletko sinnikäs ja pitkäjänteinen? Löydätkö itsestäsi niin paljon positiivisuutta, että se tarttuu myös puolisoosi tai työkavereihisi? Silloin olet oikealla tiellä.

Lähdetään siis liikkeelle ensin positiivisesta asenteesta. Hyvästä asenteesta ottaa vastaan muiden ehdotuksia, myönteisestä elämänkatsomuksesta, pienistä asioiden nauttimisesta. Aloitetaan aamumme sanomalla ”Tänään on hyvä päivä. Minä olen hyvä. Minä olen riittävä juuri tällaisenaan.” Sivuutetaan muiden negatiiviset sanomat ja energiat pois ympäriltämme ja pyritään itse luomaan oma positiivinen kehä ympärillemme. Asenne on kaiken alku ja juuri. Juurista luomme oman puumme, joiden oksat kasvavat sinne, minne niitä ohjaamme ja elämänvalintamme vievät. Siinä on jo ensimmäinen muutosvalmius aluillaan. Positiivisuus ja hyvä asenne.

Tarkoituksenani on herätellä sinua huomaamaan, kuinka yhä useammat ihmiset ovat uskaltaneet kohdata itsensä ja muuttaa elämäänsä, suhtautuen itseensä, muihin ja elämään yhä avoimemmin ja rohkeammin. Elämämme tapahtuu juuri tässä hetkessä, ei eilisessä, eikä huomisessa. Ole rohkea tekemään haluamasi muutokset nyt. Ihminen ei ole aina onnellinen, eikä elämä ole aina ruusuilla tanssimista. Ei tarvitsekaan. Onnellisuus on hieno tunne, jonka kokeminen on hienoa, mutta ohimenevää. Tunteet vierailevat meissä, jotkut pidempään, jotkut lyhyempään. Voimme kuitenkin itse vaikuttaa tunteisiimme, koska tunteet syntyvät aina omassa mielessämme.

Kun alat tehdä elämänmuutosta, ensin ajatustesi, kalenteroinnin-, asenteenmuutoksen ja tunteiden hallitsemisen suhteen, olet itse elämäsi ohjaksissa. Oman elämän ohjaaminen pitää sinut tasapainossa, kunhan muistat kuunnella sisintäsi. Hallitse oma kiireesi, pysähdy kuuntelemaan itseäsi mihin kaipaat muutosta, koska uuden oppiminen ja hallinnan tunne tuo jo elämään iloa ja vapautta, kun tiedämme, että elämämme on omissa käsissämme.

Blogeissani tulen kirjoittamaan paljon hyvinvointiin, itsetuntemukseen, työhyvinvointiin ja henkiseen ja fyysiseen jaksamiseen, tavoitteellisuuteen ja suunnitelmallisuuteen ja muihin ajankohtaisiin asioihin liittyen liittyviä asioita. Kaikki liittyvät osaltaan ihmisen omaan muutosvalmiuteen tehdä jotain uutta, kokeilla uusia palkitsevia asioita. Kun ihminen tarvitsee toisen ihmisen tukea ja kuuntelemista, harjoitusta, läsnäoloa ja välittämistä, Johtavallan palvelut ovat hyvä keino aloittaa pienestä, saavuttaen suurta. Etä-, ja verkkokurssini tarjoavat voimaannuttavia valmennuksia sisäisen motivaation löytämiseksi. Flown. Sitä me kaikki kaipaamme ja sen kun osaamme, saavutamme ja kykenemme ylläpitämään niin arkemme kotona on erilaista ja työt työpaikalla muuttuvat sinun ansiostasi. Muistetaan, että positiivisuus tarttuu. Muista aloittaa aamu kehumalla itseäsi, uskoen siihen mitä sanot. Minä olen hyvä, minä olen riittävä! Pikkuhiljaa siitä tulee hyvä tapa aloittaa aamu, jota ei pilaa mikään eikä kukaan.  Kirjoitathan alle omia ajatuksiasi mitä blogini sinussa herättää. Oletko samaa mieltä, oletko kokenut vastaavaa, haluaisitko muutosta elämääsi? Mielenkiinnolla haluaisin kuulla ajatuksianne jokaisesta blogini aiheesta.